Ίνες μεταξιού

Το μετάξι είναι ίνες ζωικής προέλευσης, συγκεκριμένα λαμβάνεται από τον μεταξοσκώληκα, ο οποίος τυλίγεται με αυτό για να προστατευθεί κατά τη φάση μετασχηματισμού του από χρυσαλίδα σε πεταλούδα, μετά από 21 μέρες.
Τα φύλλα μουριάς με τα οποία τρέφεται ο μεταξοσκώληκας τα μετατρέπει σε φιβροΐνη που είναι μία πρωτεΐνη η οποία εξέρχεται από δύο αδένες που βρίσκονται κατά μήκος του σώματός του. Καθώς η φιβροΐνη προωθείται μέσα από τους αδένες καλύπτεται από μια άλλη πρωτεΐνη που λέγεται σερικίνη. Δηλαδή δύο ίνες φιβροΐνης συγκρατούνται με τη σερικίνη. Αυτό το έκκριμα μόλις έρθει σε επαφή με τον αέρα στερεοποιείται και παίρνει τη μορφή μιας πολύ λεπτής ίνας.
Αυτό είναι το ακατέργαστο μετάξι. Η επεξεργασία του μεταξιού περιλαμβάνει αφαίρεση του εξωτερικού περιβλήματος, της σερικίνης. Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι γυναίκες που ασχολήθηκαν σ’ αυτό το στάδιο με την επεξεργασία του μεταξιού είχαν νεανική επιδερμίδα και πολύ απαλά χέρια.
Η έρευνα από τους επιστήμονες έδειξε ότι το κουκούλι του μεταξοσκώληκα δεn μετατρέπεται μόνο σε υπέροχα υφάσματα αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην παρασκευή σειράς καλλυντικών. Διότι στη σερικίνη αποδίδονται εξαιρετικές ιδιότητες: ενυδατώνει, αναδομεί και απαλύνει το δέρμα.
Οι πρωτεΐνες μεταξιού έγιναν πλέον σύμμαχοι στον αγώνα της γυναίκας να δείχνει όμορφη και χρησιμοποιούνται σε πάρα πολλά σκευάσματα: σε σαμπουάν, σε λακ, σε βάση νυχιών, σε αφρόλουτρα ακόμη και σε σαπούνια διότι προσδίδει βελούδινο αφρό και μεταξένια αίσθηση.
Επίσης χρησιμοποιούνται σε κρέμες για την καταπολέμηση των ρυτίδων, σε ενυδατικές κρέμες σώματος αλλά και σε μαλακτικές κρέμες για τα χέρια και τα πόδια.
Για την φροντίδα των μαλλιών κυκλοφορούν σαμπουάν, μάσκες μαλλιών αλλά και conditioner  που κάνουν τα μαλλιά απαλά, λαμπερά και φυσικά...μεταξένια.
Tip1!  Αν δεν θέλετε να αλλάξετε το σαμπουάν που χρησιμοποιείτε, μπορείτε να προμηθευτείτε ίνες μεταξιού και να προσθέτετε 1 ή 2 σταγόνες στη δόση σαμπουάν που χρειάζεστε για το λούσιμο. 
Tip2! Προτείνω να αντικαταστήσουμε τη σιλικόνη που χρησιμοποιούμε στα μαλλιά με προϊόντα που έχουν ως βάση το μετάξι. Θα φαίνονται πραγματικά πολύ πιο λαμπερά!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις