ΠΑΝΑΔΕΣ-ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

 


H επαναλαμβανόμενη έκθεση στον ήλιο ενέχει πολλούς κινδύνους για το δέρμα. Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε εμείς οι γυναίκες είναι η εμφάνιση πανάδων στο πρόσωπο (στην ιατρική ορολογία χρησιμοποιείται ο όρος μέλασμα από την ελληνική λέξη «μέλας» που σημαίνει μαύρος). Υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η μελανίνη, μια ουσία που παράγεται από τα μελανοκύτταρα με σκοπό να προσδώσει πιο σκούρο χρώμα στο δέρμα ώστε να το προστατέψει από την ηλιακή ακτινοβολία. Όταν όμως η μελανίνη δεν παράγεται ισόρροπα, συσσωρεύεται στην επιδερμίδα κατά τόπους με τη μορφή δερματικών κηλίδων. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν υπάρχει εγκυμοσύνη, ορμονικές ανωμαλίες, χρήση ορισμένων καλλυντικών σκευασμάτων ή λήψη κάποιων φαρμάκων (αντισυλληπτικά, κορτιζόνη, αντιβιοτικά κλπ).

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος αλλά καλά θα ήταν να το προλάβουμε πριν εμφανιστεί. Αφού σχηματιστούν πανάδες με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται σε μέγεθος αλλά και σε αριθμό και επιδεινώνονται από τον ήλιο. Γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίζουμε για την προστασία της επιδερμίδας μας  ανανεώνοντας το αντιηλιακό κάθε δύο ώρες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για να αποφύγουμε τη δημιουργία πανάδων αλλά και τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος.

Επίσης, αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε καλλυντικά προϊόντα με ουσίες που προκαλούν φωτοευαισθησία, όπως η ρετινόλη. Προτιμάμε σκευάσματα με εκχύλισμα σιταριού που προστατεύει από τη φωτογήρανση και με βιταμίνη C που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην αποκατάσταση του φωτογηρασμένου δέρματος και στον αποχρωματισμό των πανάδων. 

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης των πανάδων είναι οι λευκαντικές ουσίες και η χημική απολέπιση. Ωστόσο μεγάλη βοήθεια προσφέρουν και τα μηχανήματα που κάνουν απόξεση του δέρματος με μικροκρυστάλλους  αλλά και τα μηχανήματα Laser δίνουν λύση σε αρκετές περιπτώσεις. Απευθυνθείτε στο δερματολόγο για να σας πει ποια θεραπεία ενδείκνυται για σας. 

Όλες ονειρευόμαστε ένα καθαρό φωτεινό πρόσωπο αλλά αυτό να μην το θυμόμαστε το καλοκαίρι! Η πλέον ενδεδειγμένη χρονική στιγμή για θεραπεία των πανάδων θεωρείται αυτή μεταξύ του φθινοπώρου και της αρχής της άνοιξης, αφού τότε η ηλιακή ακτινοβολία εξασθενεί.

Tip! Ένας φυσικός τρόπος αντιμετώπισης των πανάδων είναι το λεμόνι. Στίψτε το χυμό του σε ένα δίσκο ντεμακιγιάζ και εφαρμόστε στην περιοχή που έχει πρόβλημα. Αν δεν εξαφανιστούν, τουλάχιστο θα εξασθενήσουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις